06 - 531 657 75

Tips

Als het warme weer nadert en we meer tijd besteden aan het genieten van het buitenleven, krijgen we ook weer meer last van wespen. Wespen zijn actief vanaf de lente wanneer de koninginnen, uit hun winterslaap, eieren leggen om de eerste vrouwelijke werknemers te ‘creëren’. In de vroege zomer zijn deze werknemers bezig met het verzamelen van insecten om de larven in het wespennest te voeden. Dan hebben ze nog niet de neiging om ons lastig te vallen, omdat ze te druk zijn met de larven.

De wespen raken echter verslaafd aan een zoete afscheiding die wordt afgescheiden door de groeiende larven. Tegen de late zomer, als alle larven zijn opgegroeid, richten de volwassen wespen hun aandacht op zoete dingen die op onze tafels vinden. Dit is de tijd dat wij ze opmerken en wanneer ze voor ‘overlast’ zorgen.

Tekenen van een wespennest.

Als je een groot aantal wespen rondom uw huis of tuin begint te ervaren, is er waarschijnlijk een nest in de buurt. Vroegtijdig een wespennest behandelen is de oplossing voor het verminderen van de dreiging en het stoppen van verdere nesten. Wespen maken hun nest van gekauwd houtpulp en speeksel, waardoor ze papieren wanden krijgen. Deze nesten worden meestal gevonden en gebouwd in beschutte plekken, zoals muurholtes, dakruimtes, schuren, tuinen enz. U kunt een nest lokaliseren door de ‘vliegbaan’ van terugkerende wespen te bekijken. Wespennesten beginnen aanvankelijk heel klein. Na verloop van tijd groeien ze echter snel in omvang naarmate het aantal wespen toeneemt.

Het verschil tussen een wespennest of een bijennest

Wespennesten en bijennesten worden vaak verward, wat kan leiden bij verwijdering tot mislukte resultaten, omdat de behandeling voor elk nest verschilt. Bijen zijn een bedreigde diersoort en een bijennest mag alleen worden verwijderd als het een grote bedreiging vormt. De belangrijkste manier om een ​​wespennest of een bijennest te identificeren, is door te kijken naar het materiaal dat is gebruikt. Wespen bouwen nesten met een ‘papieren’ substantie van gekauwde houtvezels en speeksel terwijl bijen bijenwas gebruiken; een wasachtige substantie die ze uit hun buik afscheiden om hun gedetailleerde korfstructuur te creëren.

We hebben enkele feiten samengesteld om u te helpen bij het identificeren van een wesp of een bij.

  • Wespen hebben veel minder haar op hun lichaam dan bijen
  • Wespen hebben een strakkere taille en buik dan bijen.
  • Wespen hebben opvallende gele en zwarte aftekeningen op hun lichaam.
  • Alleen vrouwelijke wespen steken en kunnen dit herhaaldelijk doen.

Onderstaand wat enkele tips om preventief minder last te hebben van ongedierte of een wespennest. Wij zij onder andere actief in Almelo, Berkelland, Enschede, Enter, Goor, Hengelo, Holten, Lochem, Markelo, Oldenzaal, Rijssen en Wierden en komen graag bij u langs voor het beste advies!

U kunt Han Schorfhaar altijd bellen of mailen voor vragen. Wij staan u graag ter woord!

Preventie

De beste manier om de dreiging van een wespennest te verminderen is het minimaliseren van aantrekkelijke voedselbronnen. Mensen die buitenshuis eten, moeten eten en drinken bedekken totdat ze klaar zijn om de maaltijd te nuttigen. Morsen en restanten moeten snel worden opgeruimd. Vuilnisbakken moeten uitgerust zijn met goed passende, bij voorkeur zelf-sluitende deksels. Soortgelijke saneringsmaatregelen moeten worden genomen bij terrasjes, productstands en andere voedselinrichtingen. Indien mogelijk moeten vuilnisbakken en afvalcontainers niet in de buurt van tafels, deuren en andere drukke ruimtes worden geplaatst. Vuilnisbakken moeten ook worden uitgerust met een vuilniszak en regelmatig worden leeggemaakt en gereinigd.

Het handhaven van hoge niveaus van preventie vroeg in de zomer zal ertoe bijdragen dat gebieden later in het jaar minder aantrekkelijk worden voor de wespen. Deze aanpak is vooral handig voor parken en andere openluchtrecreatie-sites. Appels, perziken en ander gevallen fruit moeten worden opgeruimd en weggegooid.

VERMIJDEN

Een andere richtlijn voor laat-seizoen-wespen is vermijden. De werkwespen zijn zelden agressief en zullen gewoonlijk niet prikken tenzij ze worden lastig gevallen. Mensen moeten de verleiding weerstaan om te meppen, zodat de meeste steken kunnen worden voorkomen. Als een wesp in je voertuig binnenkomt, stop je de auto en open je alle ramen zodat de wesp kan ontsnappen. Wees uiterst voorzichtig wanneer u drinkt uit een blikje want een wesp kan er ingekropen zijn. Zwelling als gevolg van een wespensteek in de mond kan bijzonder gevaarlijk zijn. Vermijden is ook verstandig als een wespennest zich hoog in een boom bevindt, of ergens anders afgelegen. In de late herfst en in de winter sterven de koloniën met het begin van koude weer. De verlaten wespennest wordt niet hergebruikt en valt al snel uiteen.

AFWEERMIDDELEN

Shirts en broeken met lange mouwen zijn de beste optie tijdens het wandelen of kamperen. Vermijd geurende zepen, shampoos, deodorants en parfums omdat deze wespen aantrekken (suikerverbinding – alcohol)

WESPENNEST ZOEKEN

Het in de zomer doorzoeken van de tuin naar een wespennest kan helpen bij het voorkomen van een pijnlijke ontmoeting tijdens het maaien of tuinieren, of bij spelende kinderen!

WESPENSTEEK

Eerste hulp bij wespensteek:

De gevolgen voor de gezondheid van een wespensteken variëren sterk.
De meeste mensen ervaren pijn, jeuk, roodheid en plaatselijke zwelling, die kunnen worden verminderd door uitzuiging en een ijspakket. Het reinigen van de de wespensteek met water en zeep kan ook helpen om infecties te voorkomen.

Ongeveer één procent van de bevolking is overgevoelig voor het gif en kunnen mogelijk een levensbedreigende allergische reactie hebben. Tekenen en symptomen zijn netelroos, wijdverspreide jeuk, moeite met ademhalen of slikken, zwelling van het gezicht, keel of mond, duizeligheid, snelle pols en een daling van de bloeddruk. Omdat de dood in enkele minuten kan optreden, moeten mensen die dergelijke symptomen ervaren onmiddellijk medische hulp krijgen. Ze moeten niet wachten om te zien of de symptomen verdwijnen.

Mensen die overgevoelig zijn voor wespensteken wordt vaak geadviseerd om een auto-injecteur (bijv. EpiPen) te dragen, die onmiddellijk na een steek toegediend moet worden. Na de injectie is het nog steeds verstandig om naar een ‘Eerste-hulp’ te gaan om ervoor te zorgen dat de symptomen
niet terugkeren. Mensen die matige tot ernstige allergiesymptomen hebben gehad of in het verleden herhaaldelijk zijn gestoken, zouden moeten overwegen om te worden onderzocht op overgevoeligheid door een dermatoloog – een voorzichtige voorzorgsmaatregel voor het geval ze in de toekomst opnieuw worden gestoken.

Mensen die overgevoelig zijn voor wespensteken worden vaak geadviseerd om epinefrine (Epipen) bij zich te hebben.