Muizen en ratten

Bestrijding muizen ratten 

Waarom zijn er muizen in mijn huis?
Knaagdieren klimmen op ladders, schalen muren, lopen over draden en zwemmen door de riolering (ja, ze kunnen door je toilet komen!) om in je huis te komen. Dus, hoe kun je ze buiten houden?

De waarheid is dat muizen zich kunnen aanpassen en ze zijn constant op zoek naar voedsel, warmte en onderdak en uw huis kan in al hun basisbehoeften voorzien. In de herfst en winter worden deze behoeften steeds acuter, vandaar hun verlangen om naar binnen te gaan.

Als u het gevoel heeft dat u een probleem heeft met muizen in uw huis, neem dan contact op met Ongediertebestrijding Twente die u kunnen helpen bij het verwijderen van de huidige knaagdieren en het voorkomen van een terugkeerplaag.

Onderschatten muizen niet
Muizen zijn opportunisten en vastberaden. Zij zullen op zoek gaan naar een gat in uw huis om toegang te krijgen.

Het is om deze reden dat je een elk gat te dichten, alle beschadigde delen van uw eigendom te repareren.

Hoe muizen in uw huis komen
Als we het over knaagdieren hebben, zei een expert ooit: “Je moet hun behendigheid bewonderen.”

Dat is leuk om over na te denken, maar als je muizen op zolder hebt is dat het laatste wat je echt wilt bewonderen….meestal is de eerste gedachte aan paniek! Het is echter belangrijk om zich bewust te zijn van hun behendigheid. Je moet er ook rekening mee houden dat jonge muizen door gaten kunnen passen die zo klein zijn als de breedte van een potlood (6mm)!

Wat dit alles betekent is dat u niet alleen moet zoeken naar voor de hand liggende ingangspunten in uw huis. Wat dacht je ervan om ook de gaten rond de pijpen te controleren?

Wist je dat?…………………………
• Muizen kunnen gemakkelijk 2 meter hoge muren beklimmen.
• Muizen kunnen door gaten knijpen met de breedte van een potlood…
• Muizen kunnen tot 24 cm hoog springen.
• Ratten kunnen 77 cm verticaal en 120 cm horizontaal springen.

Via uw dak!
Het is geen toeval dat een andere naam voor de zwarte rat ook wel ‘roof rat’ wordt genoemd. Vooral zwarte ratten zijn nog wendbaarder dan andere soorten en vinden vaak binnenshuis via daken een weg. Ratten kruipen langs nutsvoorzieningen, kabels, planten en struiken die langs de zijkant van uw huis groeien om een weg naar binnen te vinden.

Ben je nog steeds benieuwd hoe muizen in je kasten terecht zijn gekomen? Nou, stel je de achterkant van je koelkast/vriezer voor. Voor u en mij is het een noodzakelijk onderdeel van het apparaat, maar voor knaagdieren is het een echt klimrek. Het geeft hen toegang tot restjes en voedsel dat hoog op het aanrechtblad staat.

Andere gemeenschappelijke toegangspunten tot uw huis:
• Via openingen in de kelder
• Ontkoppelde gaten rond oude of nieuwe pijpleidingen
• Via structurele defecten – beschadigde vloeren of dakbedekking
• Via luchtroosters
• Via afvoerpijpen – ja, ratten kunnen vrij goed zwemmen en overleven in riolering en riolering.

Hoe houdt u muizen buiten de deur?
Als huiseigenaar is het in uw belang van gezondheid, veiligheid en geld om muizen en ratten te voorkomen.

Muizen en ratten broeden zeer snel, waardoor een klein probleem in een grootschalige plaag verandert. In combinatie met de bekende ziektes die knaagdieren kunnen dragen en de schade die ze kunnen aanrichten aan bedrading, kabels, meubilair en andere delen van uw eigendom, is het de moeite waard om vroeg in actie te komen.

Net als bij alles is voorkomen altijd beter dan genezen.

Er zijn veel stappen die u nu kunt nemen om muizen te voorkomen, die zowel weinig inspanning als lage kosten met zich meebrengen. Om de risico’s verder te verminderen, zijn er ook professionele preventieoplossingen beschikbaar.

Tips voor preventie
• Bewaren van voedsel – voedsel moet worden opgeslagen in plastic of metalen recipiënten. Maak regelmatig schoon onder de kachels, koelkasten en kasten.
• Deuren – Bevestig borstelstrips aan de onderkant van de deuren om de toegang te voorkomen, vooral in oudere gebouwen waar de deur niet altijd goed aansluit.
• Buizen – Afdichten van gaten rond bestaande of nieuwe buizen met grove roestvrijstalen staalwol en afdichten.
• Gaten – Deze worden vaak gemaakt in buitenmuren voor kabels en leidingen; controleer of oude pijpgaten ook zijn afgedicht. Gaten die groter zijn dan 5 mm zullen muizen toegang geven tot de bekken van de muizen, omdat deze in krappe ruimtes als deze kunnen passen en snel grotere openingen kunnen knagen, waardoor ze een gebouw kunnen betreden.
• Openingen – Bedek deze met fijn gegalvaniseerd gaas, vooral als ze beschadigd zijn.
• Dakranden – Maak beschadigde dakbedekking vast en gebruik gaas om openingen af te dichten.

Wat muizen doen in uw huis
Wat trekt muizen aan? Muizen hebben 3 belangrijke dingen nodig om te gedijen: beschutting, warmte en voedsel. Uw huis voorziet in al deze dingen, want het is in wezen wat wij mensen ook nodig hebben.

Zoek onderdak en bouw een nestje.
Eenmaal binnen zoeken muizen snel naar een geïsoleerde plek in uw huis, maar idealiter een plek die dicht bij een voedselbron ligt, zoals uw keuken of eethoek. Daarom vindt u vaak muizennesten achter keukenapparatuur en aan de achterkant van uw koelkast. Het is er ook behoorlijk warm.

Muizen houden van papier om hun nest te bouwen. Alles, van kranten tot tijdschriften die u in een onbekende hoek van uw huis kunt oppotten, of zelfs wc-papier of papieren handdoeken in een bedrijfspand, is geschikt voor hun nestbehoeften.

Zoek naar warmte
Muizen kunnen gemakkelijk warmte vinden door een nest te vinden in de spouwmuren, onder de vloer of in de buurt van je warmwatertank of zelfs op zolder.

Eten vinden
Wat eten muizen? De meeste mensen weten dat zijn kaas, maar ook chocolade en zelfs pindakaas zal aanspreken bij muizen. Ze zijn zelfs waargenomen met een bijzondere voorkeur voor een bepaalde smaak van chips.

Muizen kunnen hun dagelijkse waterbehoefte halen uit het voedsel dat ze eten – zolang het maar een bepaald vochtgehalte bevat. Ratten daarentegen hebben wel toegang nodig tot gratis water en kunnen niet overleven op vocht uit voedsel alleen. Het verklaart waarom ratten houden van brood en groenten zoals aardappelen, die een hoog watergehalte hebben en hun algemene voorkeur hebben voor een vuilnisbak.

Dit verklaart waarom muizenproblemen vaker voorkomen in huizen dan ratten. Dit gezegd hebbende, als je in de buurt van een rivier, meer, beek of een buurman met een vrij grote visvijver in de achtertuin woont, dan loop je net zo’n grote kans op ratten!

FEIT: Wist u dat….muizen zich op meerdere plaatsen in een nacht zullen voeden, maar ratten zijn voorzichtiger en geven de voorkeur aan 2 of 3 verschillende plaatsen.

Nachtelijke activiteiten
Muizen zijn nachtdieren dus het is zeldzaam om ze overdag te zien, tenzij je een zeer grote plaag hebt. Tekenen van muizen kunnen op elk moment van de dag worden gevonden, als u er naar op zoek bent.

Het gebruik van basisplaten
Hun natuurlijke instincten bepalen dat ze zich voorzichtig en altijd langs de rand van de omgeving bewegen. Het zou zeldzaam zijn om muizen over een open vloer te zien scheten. In uw huis is dit meestal langs plinten of keukenkasten. In het wild beschermt dit gedrag hen tegen roofdieren.

FEIT: Wist u dat….welke activiteit ze ook doen, het oog van een knaagdier zal altijd naar boven kijken om alert te blijven op eventuele roofdieren.

Als een muizenprobleem onbeheerd wordt gelaten, zult u vlekken zien verschijnen langs hun gemeenschappelijke route, die wordt gecreëerd door het herhaaldelijk wrijven van hun vette vacht langs elke vorm van omranding.

Lichamelijke functies
Een ander duidelijk teken van hun aanwezigheid in uw huis is het bewijs van urine en muizenuitwerpselen. Knaagdieren zullen er alles aan doen om op dingen te plassen. Het is een vorm van markering van hun territorium en ook communicatie met andere leden in de groep – het leidt hen naar beschikbare voedselbronnen.

Ooit gehoord van urinezuilen? In het geval van zware en langdurige onbeheersbare plagen, zal het voortdurende plassen van knaagdieren op dezelfde plek uiteindelijk leiden tot een opbouw van materiaal dat een urinezuil wordt genoemd.

Urinezuilen zijn in wezen verticale torens van plas in combinatie met het vet van hun vacht.

Zuilen zijn te vinden op knikken in de grond of op alles wat eruit steekt – zoals de onderste helft van een schroef bijvoorbeeld.

Binnen een kattenkwaad van muizen of ratten (ja, dat is de officiële term voor een groep), kunnen ze aan de hand van de geur van de urine ook zien of de urine is achtergelaten door een mannetje of vrouwtje, de identiteit van het exacte individu en zelfs (indien achtergelaten door een vrouwtje) of ze klaar is om te paren!

U kunt ook tot 80 kleine muizenpoepjes vinden na een nachtelijke excursie in uw keuken!

Wat moet je nu doen?
In het wild kunnen muizen 1 jaar tot 18 maanden overleven, mits de juiste sociale en omgevingsfactoren in acht worden genomen en het aantal muizen steeds verder toeneemt.

Kunt u nu zien hoe uw huis snel overspoeld kan worden als er geen actie wordt ondernomen om een besmetting te voorkomen?

Probeer niet in je eentje met muizen- of knaagdierenplagen om te gaan. Neem vandaag nog contact op met Han Schorhaar van Ongediertebestrijding Twente voor een oplossing voor inspectie en muizenbestrijding.